- Beleggingsstrateeg David Hunter denkt dat aandelenbeurzen op de korte termijn nog ruim 10 procent kunnen stijgen.
- In de komende drie tot zes maanden volgt echter ook een grote omslag op de beurs.
- Hunter houdt rekening met een beurscrash van 80 procent, omdat centrale banken in zijn optiek gedwongen worden om sneller dan verwacht de hoge inflatie aan te pakken.
De Amerikaanse beleggingsstrateeg David Hunter heeft meer dan 40 jaar ervaring in de financiële wereld en is momenteel hoofd macrostrategie bij adviesbureau Contrarian Macro Advisors.
Hunter denkt dat de Amerikaanse centrale bank achter de feiten aanloopt bij het in toom houden van de inflatie. Als de Federal Reserve sneller dan verwacht moet ingrijpen om de inflatie te beteugelen, zullen marktrentes stijgen. In combinatie met de hoge schuldniveaus in de VS vormt dit een explosieve cocktail.

In de optiek van Hunter kan de inflatie in de VS op korte termijn verder oplopen tot 6 of zelfs 7 procent. Dit zal de Federal Reserve dwingen tot ingrijpen, wat betekent dat het extreem ruime goedkoopgeldbeleid sneller dan verwacht teruggedraaid moet worden.
In een recent interview op het YouTube-kanaal van Liberty and Finance geeft Hunter aan dat de Amerikaanse centrale bank aanhoudend hoge inflatie in de komende maanden niet kan blijven negeren.
In september lag de inflatie zoals gemeten door de consumentenprijsindex op 5,4 procent in de VS. Op 10 november komen er nieuwe inflatiecijfers beschikbaar.
Hunter is het op zich niet oneens met de analyse van voorzitter Jerome Powell dat de hogere inflatie een 'tijdelijk' fenomeen is. Hij heeft wel een andere interpretatie van wat dat betekent.
"Powell heeft het over 'tijdelijke' inflatie. En het is inderdaad zo dat veel factoren die de inflatie stuwen, te maken hebben met de coronapandemie, de heropening van de economie en knelpunten bij toeleveringsketens", geeft Hunter aan. "Het probleem is echter dat 'tijdelijk' niet betekent dat het binnen een halfjaar voorbij is."
"Als de inflatiecijfers naar 6 procent of 7 procent klimmen, kan de Federal Reserve niet meer beweren dat het snel voorbij gaat. Ze zullen dan zelf gaan twijfelen of het tijdelijk is en dat betekent dat ze het monetaire beleid moeten verkrappen", aldus Hunter.
Hunter specificeert niet of dit betekent dat de Federal Reserve opkoopprogramma's voor obligaties versneld afbouwt of dat de beleidsrente sneller omhoog gaat. Maar het terugdraaien van het goedkoopgeldbeleid, dat gepaard zal gaan met hogere marktrentes, lokt in zijn optiek een zware beurscrash van zo'n 80 procent uit.
Voordien is de kans echter groot dat de beurs nog verder zal stijgen. Op de korte termijn ziet Hunter de brede S&P 500-index nog naar 5.300 punten stijgen, een plus van ruim 12 procent vanaf de huidige niveaus. Mogelijk stijgt de beurs nog vanwege extreem optimisme onder beleggers. Maar als de inflatie naar onverwacht hoge niveaus stijgt, volgt een zware val.
"Maak je borst maar nat. De komende drie tot zes maanden worden historisch", aldus Hunter in het interview met Liberty and Finance.
Meest beursexperts zijn gematigder
De prognoses van Hunter behoren in alle opzichten tot de meer extreme voorspellingen. Zijn kortetermijndoel voor de S&P 500 van 5.300 punten ligt een flink stuk boven prognoses van andere analisten.
Zijn inschatting van de beurscrash van 80 procent is ook extreem. Andere analisten op Wall Street die een terugval van de aandelenmarkt zien, houden veelal rekening met een daling van maximaal 20 procent.
Wel is het zo dat er meer beursexperts zijn die zich zorgen maken over de onevenwichtigheid van de aandelenmarkt. De brede S&P 500-index is in een jaar tijd ruimschoots verdubbeld. En maatstaven voor de waardering wijzen erop dat aandelen in historisch opzicht duur zijn.
In de twee grafieken hieronder is dit te zien bij de koers-winstverhouding van aandelen en de zogenoemde Buffett-indicator, die de verhouding tussen de waarde van de beurs en het nationaal inkomen in de VS meet.


Analisten op Wall Street houden gemiddeld rekening met een jaarslot van de S&P 500-index van 4.600 punten. Dat is iets lager dan het huidige niveau van bijna 4.700 punten.
Sommige strategen, zoals Savita Subramanian van Bank of America, verwachten dat aandelen de komende tien jaar per saldo geen koersrendement opleveren en dat beleggers het louter van dividendopbrengsten moeten hebben.
Aan de andere kant duiken er op de korte termijn nog steeds positieve berichten op over de Amerikaanse economie. Zo bleek uit de arbeidsmarktcijfers van afgelopen vrijdag dat er 531.000 banen zijn bijgekomen in oktober en dat was meer dan verwacht. Ook de consumentenbestedingen in de VS blijven vooralsnog goed op peil.